Skip to main content

Aan: Gemeente Weesp

Geen zendmast aan de Leeuwenveldseweg te Weesp

Geen zendmast aan de Leeuwenveldseweg te Weesp

De gemeente heeft op 20 feb. 2018 de vergunning verlengd voor de zendmast aan de Leeuwenveldseweg, vlakbij het NS-station en de kinderrijke buurt Leeuwenveld. De straling van deze zendmast is een gezondheidsrisico en in strijd met het gemeentelijk Antennebeleid. Wij roepen het College van burgemeester en wethouders op om het belang van een gezonde leefomgeving voorop te zetten en het voorzorgsprincipe na te leven: geen zendmasten nabij bewoning.

Waarom is het belangrijk?

Na het afbranden van de kerktoren in Weesp heeft T-mobile een zendmast geplaatst aan de Leeuwenveldseweg, vlakbij het NS-station. Een slechte keuze want dit schaadt zowel de gezondheid als de huizenwaarde van omwonenden binnen een straal van 500 meter.

De meerderheid van al het onderzoek (meer dan 75% van 833 studies tussen 2000-2017-Bio-intiatief rapport) laat zien dat straling van zendmasten gezondheidsschade veroorzaakt. Op korte termijn slaapstoornissen, hoofdpijn, slechte concentratie, oorsuizen, verkoudheid, griepsymptomen, spier -en gewrichtspijn, slechtziendheid, bloedklontering, gedragsstoornissen en leerproblemen. Op lange termijn onder meer hoge bloeddruk, staar, onvruchtbaarheid, miskramen, reuma, kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer, Diabetes, MS, en ALS.

Binnen een straal van 500 meter van een zendmast krijgen omwonenden wetenschappelijk aantoonbaar vaker kanker. Daarom riep de Raad van Europa alle Europese ministers via RESOLUTIE 1815 al in 2011 op om burgers beter te beschermen tegen straling en geen zendmasten in de buurt van woningen te plaatsen. De Nederlandse overheid negeerde dit omdat zij in 2006 het luchtruim voor 6 miljard Euro verkocht heeft aan de Telecomindustrie. Hierbij beloofde zij de industrie ruim baan te geven bij de uitrol van een landelijk draadloos netwerk en te zwijgen over de gezondheidsproblematiek. Ondanks het gezondheidsrisico (treffend in beeld gebracht in afleveringen van Twee Vandaag (2004) en Zembla (ziek van je mobieltje, 2012) is het aantal zendmasten in NL in korte tijd van 150 naar 45.000 gegaan. En ook het aantal mensen met een chronische ziekte is explosief gestegen.

De zendmast zou tijdelijk, tot dec. 2017, vlakbij het NS-station staan. Maar de gemeente heeft de vergunning met meer dan een jaar (tot 19 feb. 2019) verlengd. Er zijn 21 bezwaarschiften ingediend tegen de verlenging van de vergunning bij het College van burgemeester en wethouders van Weesp. De openbare hoorzitting is op donderdag 24 mei om 19.30u in het Stadskantoor van Weesp.

Afz: Anouk de Bont
Ik woon samen met Eddy en onze drie kinderen in Leeuwenveld 2.
Ons motto: “Stralen doen we liever zelf!”
info: zendmastenweesp@gmail.com
Facebook groep Last van een zendmast Weesp

Hoe het overhandigd gaat worden

Op dinsdag 29 mei om 12.00 uur gaan we de petitie overhandigen aan de burgemeester.
Ik ben nog op zoek naar omwonenden die samen met mij de petite willen overhandigen en/of willen deelnemen aan een actiegroep/actiecomité 'Geen zendmasten nabij bewoning'. Hoe meer mensen een bijdrage kunnen leveren aan het vinden van een betere (=gezondere) oplossing hoe beter! Als je wat kan en wil doen, laat het me weten via zendmastenweesp@gmail.com


Redenen om te tekenen

  • Ik vind het onbegrijpelijk dat de gemeente Weesp verzuimd om omwonende te informeren over het plaatsen van een zendmast zo dichtbij woningen hetgeen mogelijk schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van de omwonende.
  • Zendmasten horen niet in een woonwijk, zeker niet met deze stralingsintensiteiten en verschillende frequenties.
  • ik krijg zelf gezondheidsklachten als ik in de buurt van zendmasten kom. Dat gun ik niemand. Geen zendmasten dichtbij bewoning dus!

Updates

2018-03-30 10:33:55 +0200

100 handtekeningen verzameld

2018-03-20 20:11:12 +0100

50 handtekeningen verzameld

2018-03-20 10:44:16 +0100

25 handtekeningen verzameld

2018-03-19 19:34:42 +0100

10 handtekeningen verzameld