WAT IS PETITIESTARTER?

Petitiestarter – powered by Greenpeace - is een campagneplatform voor en door mensen zoals jij. Met Petitiestarter draag jij je steentje bij aan een groene, duurzame en rechtvaardige wereld. People power! Met Petitiestarter lanceer je in een handomdraai je eigen campagne.

Petitiestarter wordt mogelijk gemaakt door Greenpeace. Als je een petitie maakt via petitiestarter.nl is die petitie helemaal van jou. Greenpeace is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze petities.

Klik op een vraag voor meer informatie

 

Hoe wordt Petitiestarter gefinancierd?

Petitiestarter wordt gefinancierd door Greenpeace Nederland. Greenpeace neemt geen giften of subsidies aan van bedrijven of overheden. Greenpeace Nederland kan dit soort projecten mogelijk maken door donaties van mensen zoals jij. Houd Petitiestarter in leven! Doe een donatie.

Wat voor petities zijn toegestaan op Petitiestarter?

Petities die de wereld groener of rechtvaardiger willen maken. De thema’s zijn klimaatverandering, afval en recycling, dieren, gifvrije wereld, landbouw, maatschappelijke issues, natuurbescherming en voedsel.

Wat voor petities zijn niet toegestaan op Petitiestarter?

Greenpeace verwijdert petities die evident onrechtmatig zijn. Dus die bijvoorbeeld oproepen tot geweld. We verwijderen petities die discrimineren of een commercieel doel hebben. Indien we vermoeden dat beweringen die in de petitietekst genoemd worden feitelijk onjuist zijn, zullen we contact opnemen met de initiatiefnemer. Als iemand een petitie aanmaakt, staat deze direct online. De controle op bovenstaande criteria door Greenpeace volgt binnen enkele dagen. Dat een petitie wordt toegelaten op Petitiestarter, betekent niet dat Greenpeace het per definitie eens is met de inhoud.

Onderschrijft Greenpeace alle petities op Petitiestarter?

Nee. Een petitie valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer. Petitiestarter - powered by Greenpeace - is slechts een middel om deze campagne te kunnen voeren. Er zijn petities toegestaan die buiten de expertise van Greenpeace vallen en waarover wij dus geen officiële standpunten hebben. We testen petities aan eerder genoemde criteria, maar dragen geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van petities.

Kan ik contact opnemen met de initiatiefnemer van een petitie?

Bij een petitie kun je klikken op de naam van de initiatiefnemer. Via de website kun je zo een bericht sturen. Als je de petitie hebt getekend, kun je bovendien een reply sturen op de bevestigingsmail. Deze belandt in de inbox van het mailadres waarmee de petitie is aangemaakt. De contactgegevens van de initiatiefnemer zijn bekend bij Greenpeace. Deze worden niet verstrekt aan derden zonder toestemming van de initiatiefnemer zelf. Lees hier ons privacybeleid.

Wat is de procedure voor klachten over de Petitie?

Het is de aard van een petitie dat niet iedereen er blij mee is. Mocht je vinden dat je een gegronde klacht hebt, stuur deze dan aan de initiatiefnemer door bij een petitie te klikken op de naam van de initiatiefnemer. Mocht de initiatiefnemer niet reageren, of de mogelijkheid om contact op te nemen hebben uitgeschakeld, stuur dan je klacht aan petitiestarter.nl@greenpeace.org. Wij sturen de klacht door aan de initiatiefnemer. Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer om een petitie n.a.v. een klacht al dan niet terug te trekken of te wijzigen, waarbij de mensen die reeds ondertekenden, worden gewaarschuwd en de mogelijkheid hebben hun ondertekening te annuleren. Greenpeace aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van de petitie. Mocht je denken dat de petitie evident onrechtmatig is, oproept tot geweld, discrimineert, een commercieel doel heeft, anti- wetenschappelijk is of tegen de principes van Greenpeace ingaat, klik dan bij de petitie op ‘Petitie rapporteren voor moderatie’. Wij zullen de petitie dan nogmaals op deze criteria controleren. Greenpeace behoudt zich het recht voor op ieder moment inhoud te verwijderen.

Hoe kan ik mijn petitie wijzigen of verwijderen?

Kijk op deze pagina voor alle hulp en tips om je petitie aan te passen. Mail bij vragen die hier niet beantwoord worden naar petitiestarter.nl@greenpeace.org.

Hoe kan ik van mijn petitie echt een succes maken?

Petities kunnen een effectief middel zijn om zichtbaar te maken hoeveel support er is voor een bepaalde issue. Ook verzamel je met een petitie een groep gelijkgestemden met wie je vervolgstappen kunt zetten, zoals het aanbieden van de petitie aan de instelling of het bedrijf waartegen deze gericht is. Het optuigen van een petitie is echter niet meer dan een eerste stap. Om jouw campagne zo succesvol mogelijk te maken, zul je ook aan de slag moeten. Dat begint met het promoten van je petitie bij vrienden en familie, bijvoorbeeld op sociale media, het verzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen. Als je eenmaal een flinke groep supporters hebt, kun je bijvoorbeeld de lokale pers benaderen. Of een offline bijeenkomst organiseren met medestanders. De beste resultaten worden vaak behaald als je meerdere tactieken met elkaar combineert. Kijk op deze pagina voor alle mogelijkheden die Petitiestarter je biedt om van je petitie echt een campagne te maken. Mail voor vragen of advies naar petitiestarter.nl@greenpeace.org.

Mag ik mijn petitie aanmaken onder een pseudoniem?

Het komt de geloofwaardigheid van je petitie ten goede deze onder je eigen naam aan te maken. We kunnen ons voorstellen dat er gevallen zijn waarbij het je persoonlijke veiligheid ten goede komt om de petitie onder een pseudoniem aan te maken. Zorg ervoor dat je wel bereikbaar bent op de ingevulde contactgegevens. We waarderen het als je je identiteit bekend maakt bij het team van Petitiestarter, door een mail te sturen aan petitiestarter.nl@greenpeace.org. Wij zullen nooit je identiteit bekend maken aan derden zonder jouw nadrukkelijke toestemming.

Van wie zijn de data op deze website?

Als je een petitie aanmaakt kun je via Petitiestarter groepsberichten sturen naar alle mensen die je petitie tekenen, maar we kunnen de e-mailadressen en andere gegevens van individuele tekenaars niet met je delen. Alle data van gebruikers van Petitiestarter blijven het eigendom van Greenpeace Nederland. Hoe wij omgaan met deze gegevens kun je nalezen in onze privacyvoorwaarden.

Ik wil geen updates meer ontvangen over een campagne waaraan ik heb meegedaan. Hoe kan ik me afmelden?

Het is jammer om te horen dat je geen updates meer wilt ontvangen, maar je kunt je afmelden door op ‘afmelden ’ te klikken, onder aan de e-mail-update die je hebt ontvangen.

 

 

Houd dit platform in leven. Doe een donatie.