WAT IS PETITIESTARTER?

Petitiestarter – powered by Greenpeace - is een campagneplatform voor en door mensen zoals jij. Met Petitiestarter draag jij je steentje bij aan een groene, duurzame en rechtvaardige wereld. People power! Met Petitiestarter lanceer je in een handomdraai je eigen campagne.

Petitiestarter wordt mogelijk gemaakt door Greenpeace. Als je een petitie maakt via petitiestarter.nl is die petitie helemaal van jou. Greenpeace is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze petities.

HOE WORDT PETITIESTARTER GEFINANCIERD?

Petitiestarter wordt gefinancierd door Greenpeace Nederland. Greenpeace neemt geen giften of subsidies aan van bedrijven of overheden. We zijn op geen enkele wijze gelieerd aan politieke partijen. Greenpeace Nederland kan dit soort projecten mogelijk maken door donaties van mensen zoals jij. Greenpeace is een stichting zonder winstoogmerk, met kantoren in 40 landen over de hele wereld.

We hebben Petitiestarter gebouwd omdat we weten dat er veel mensen zijn die behoefte hebben aan handige tools om hun eigen campagnes op te zetten. Greenpeace heeft vergelijkbare platforms in Argentinië, India en Nieuw-Zeeland.

ONDERSCHRIJFT GREENPEACE ALLE CAMPAGNES OP DEZE WEBSITE?

Greenpeace Nederland maakt Petitiestarter mogelijk, maar onderschrijft, steunt en promoot niet per definitie alle petities die worden aangemaakt. Het platform is er voor jou en anderen die de wereld een stukje mooier willen maken.

WIE KAN EEN CAMPAGNE OPZETTEN?

Iedereen die een eerlijkere, meer rechtvaardige en meer duurzame wereld nastreeft, kan een petitie aanmaken en campagnevoeren op Petitiestarter. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is klikken op ‘start een campagne’.

OVER WELKE ONDERWERPEN KAN MIJN CAMPAGNE NIET GAAN?

Petitiestarter is een platform voor mensen die zich willen inzetten voor een groene, duurzame en rechtvaardige wereld. Jouw campagne moet aansluiten bij die uitgangspunten en mag op geen enkele wijze oproepen tot discriminatie, laster of geweld. Anti-wetenschappelijke petities zijn niet toegestaan. Ook mag je petitie geen verband houden met een politieke partij. Het kan zijn dat we, nadat je een petitie hebt aangemaakt, contact met je opnemen om je te helpen je campagne zo professioneel en doeltreffend mogelijk te maken.

Greenpeace Nederland behoudt te allen tijde het recht om een campagne te verwijderen als deze niet voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarden of op een andere wijze strijdig is met de normen en waarden die Greenpeace Nederland onderschrijft.

WAT KAN IK DOEN ALS IK EEN KLACHT HEB OVER IETS DAT OP PETITIESTARTER STAAT?

Onderaan iedere petitie staat 'Petitie rapporteren voor moderatie'. Je kunt je klacht hier versturen. Als het over iets anders gaat, laat het dan weten via petitiestarter.nl@greenpeace.org. Als we je klacht gegrond achten – bijvoorbeeld als deze in strijd is met de hierboven genoemde voorwaarden – dan nemen wij contact op met degene die de content heeft geplaatst. Greenpeace Nederland behoudt zich het recht voor om content te verwijderen.

WAT IS JULLIE PRIVACYBELEID?

Het privacybeleid van Petitiestarter lees je hier. Als je vragen hebt die daar niet worden beantwoord, kun je contact met ons opnemen via petitiestarter.nl@greenpeace.org.

VAN WIE ZIJN DE DATA OP DEZE WEBSITE?

Als je een petitie aanmaakt kun je via Petitiestarter groepsberichten sturen naar alle mensen die je petitie tekenen, maar we kunnen de e-mailadressen en andere gegevens van individuele tekenaars niet met je delen.Alle data van gebruikers van Petitiestarter blijven het eigendom van Greenpeace Nederland. Hoe wij omgaan met deze gegevens kun je nalezen in onze privacyvoorwaarden.

WAT KAN IK NOG MEER DOEN OM MIJN CAMPAGNE SUCCESVOL TE MAKEN, NAAST HET AANMAKEN VAN EEN PETITIE?

Allereerst kunt je ervoor zorgen dat je petitie zo breed mogelijk wordt verspreid, bijvoorbeeld door deze onder de aandacht van vrienden en kennissen te brengen via sociale media als Facebook en Twitter. Via e-mail kun je de tekenaars van je petitie om hulp vragen. Daarnaast kan het slim zijn om met je supporters offline af te spreken en bijvoorbeeld een protestbijeenkomst te organiseren of een brainstormsessie.

KAN IK MIJN PETITIE CANCELLEN?

Ja. Toen je een petitie aanmaakte, stuurden we je een email met de link om je campagne te managen. Ga naar ‘beheren’ en klik op de ‘verberg ’-knop. Je petitie wordt daarmee onzichtbaar gemaakt voor de websitebezoeker.

HOE KAN IK MET EEN PETITIE ÉCHT SUCCES BOEKEN?

Petities kunnen een effectief middel zijn om zichtbaar te maken hoeveel support er is voor een bepaalde issue. Ook verzamel je met een petitie een groep gelijkgestemden met wie je vervolgstappen kunt zetten, zoals het aanbieden van de petitie aan de instelling of het bedrijf waartegen deze gericht is.

Het optuigen van een petitie is echter niet meer dan een eerste stap. Om jouw campagne zo succesvol mogelijk te maken, zul je ook aan de slag moeten. Dat begint met het promoten van je petitie bij vrienden en familie, bijvoorbeeld op sociale media, het verzamelen van zo veel mogelijk handtekeningen. Als je eenmaal een flinke groep supporters hebt, kun je bijvoorbeeld de lokale pers benaderen. Of een offline bijeenkomst organiseren met medestanders. De beste reesultaten worden vaak behaald als je meerdere tactieken met elkaar combineert. Zet ’m op!

IK WIL GEEN UPDATES MEER ONTVANGEN OVER EEN CAMPAGNE WAARAAN IK HEB MEEGEDAAN. HOE KAN IK ME AFMELDEN?

Het is jammer om te horen dat je geen updates meer wilt ontvangen, maar je kunt je afmelden door op ‘afmelden ’ te klikken, onder aan de e-mail-update die je hebt ontvangen.